Kaymakamlık büyükşehire arz mı eder rica mı?
a) İlgili makamlar arasındaki hiyerarşiye ilişkin olarak: Alt makamlar için “… talep ediyorum” ve üst ve eşit makamlar için “… talep ediyorum”. Cümle şu şekilde biter:
Mahkemeye arz mı edilir rica mı?
Türkçe Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “teklif”tir. Yani “arz” kelimesi ayrı yazılır ve yan yana yazılmaz. “Teklif” olarak yanına yazılması yanlış bir kullanımdır. Fedakarlık “bir otoriteye saygı göstermek” anlamına gelir.
Hangi kurum hangi kuruma arz eder?
Hiyerarşi açısından, şöyledir: Alt otoriteler için “Rica ederim”, üst, eşit otoriteler için “Size yalvarıyorum”. Dağıtılmış yazışmalarda “Size yalvarıyorum ve lütfen” cümlesiyle sona erer. Şu cümleyle sona erer:
Hangi makama arz edilir?
“Rica ederim” ifadesi, üst makamdan alt makama gönderilen mektuplarda kullanılır ve “Sana yalvarıyorum” ifadesi, alt makamdan üst ve eşit makama gönderilen mektuplarda kullanılır. Bir mesaj aynı anda hem üst makama hem de alt makama gönderildiğinde, “Sana yalvarıyorum” ifadesi kullanılır.
Kaymakam savcılığa arz mı rica mı?
Kaymakamlar adli makamlara, adli makamlar mülki amirliklere başvuruyor, nezaketin sadece kadın ismi olarak anıldığı yerlerde ise evrak iadesi bir ön yazıyla ve “Bundan sonra yazışma usulünde daha dikkatli olmanız rica olunur.” denilerek başlıyor. Aslında mahkemeler bu konuda kısmen haklı.
Kaymakam kimlerden üstün?
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan, Miralay ile Binbaşı rütbeleri arasında yer alan askeri bir rütbe olup, günümüzdeki rütbelerden Yarbay’a eşdeğerdir.
Vali kime arz eder?
(k) Vali Yardımcıları tarafından imzalanan yazılardan Valiye sunulması gerekli görülenler, ilgili Vali Yardımcısı tarafından bir nota ile Ofise iletilir.
Müfettiş arz mı rica mı?
Her zaman adli ve askeri kurumlara sunulur. Supply and Rice ile ilgili bir sorun varsa, “Saygılarımla” diyerek sorunu çözebilirsiniz.
Avukat arz mı eder talep mi?
Vekil sıfatıyla hareket eden ve hak arayan bir avukat, görevini yerine getirirken nazik olmalı, ancak görevinin gerektirdiği şekilde “teslim etmeli” değil, “talep etmelidir”.
Vatandaşa rica edilir mi?
Resmi yazışma kuralları değişmiş olsa da, gerçek bir kişiye verilen yanıtlarda “rica ederim” ifadesi kullanılamaz. 10 Haziran 2020 itibarıyla resmi yazışma kuralları değişti. Ancak her şey değişmiş olsa da, kamu kurumlarının vatandaşlarına hitap ederken kullandıkları ifadelerde eski alışkanlıklar devam ediyor.
Üst makama mail atarken arz mı rica mı?
NOT: Daha yüksek bir otoriteye yazarken, mektubunuzu bir dilekçe yazarken yaptığınız gibi “İtiraz ediyorum” ile bitirin. Unutmayın, daha yüksek otorite daha düşük otoriteden “talep eder”. Daha düşük otorite daha yüksek otoriteden “teslim eder”.
İmza sırası nasıl olur?
Mektup iki yetkili tarafından imzalanmışsa, üst yetki sahibinin adı ve soyadı, ünvanı ve imzası sağda listelenir. İkiden fazla yetkili tarafından imzalanmışsa, yetkililer yetki sırasına göre soldan sağa listelenir, üst yetki sahibinin adı ve soyadı, ünvanı ve imzası solda yer alır.
Mahkemeye arz mı rica mı?
Adli makamlar, mülki idare amirlikleri, mahalli idareler veya kolluk kuvvetleri vb. makamlara tebligat yapılırken, mektubun içeriğinden bağımsız olarak “teslim” mesajının yer aldığı bir adresin bulunması zorunludur.
Üstten talep mi edilir arz mı?
✓ Dilekçe sadece yetkililere hitaben yazılmalıdır. Dilekçeler kişilere yazılı olarak hitaben yazılamaz. Sayfa 2 ✓ Üst makam, alt makamdan talep ettiğinde talep eder ve alt makam, üst makamdan talep ettiğinde teslim olur. Vatandaş sadece teslim eder. ✓ Teklif etmek zaten saygı anlamına geldiğinden, saygıyla teklif edilmez.
Rica ediyorum ne demek?
Birisi diğer tarafa teşekkür ettiğinde, karşılığında minnettarlık ve nezaket ifade eder. İkinci anlamda, sormak bir suçlamadır.
Bölge müdürlüğüne arz mı edilir rica mı?
Eşit yetkili kuruluş (bakanlık, bağlı ve ilişkili kuruluşlar ile bunlara bağlı il ve ilçe müdürlükleri, adli makamlar, mülki idare amirlikleri, mahalli idareler veya kolluk kuvvetleri vb.) olması halinde, mektubun içeriğinden bağımsız olarak “teklif” bildirimiyle birlikte adres bildirilmesi zorunludur.
Kaymakam kime emir verir?
Zira 5442 sayılı Kanun, md.
Kaymakam hangi bakanlığa bağlıdır?
Madde 29 – Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğünün seçimi ve Bakanın onayı üzerine Cumhurbaşkanının müşterek kararı ve onayı ile atanır. (Ek: -4748/1 md.) Kaymakam olarak yalnızca mülki idare hizmetleri sınıfında bulunanlar görev yapabilir.
Kaymakam hangi kurumlardan sorumludur?
İLÇE YÖNETİMİ VE TEŞKİLATI İlçe Valisi, ilçedeki hükümetin temsilcisidir. İlçe Valisi, ilçenin genel idaresinden sorumludur. Bakanlık Kuruluş Yasaları uyarınca ilçede gerekli görülen sayıda teşkilat bulunur. Bu teşkilat (dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilatlar hariç) İlçe Valisinin emri altındadır.